Opis rasy

Bydło simentalskie znane jest z dwukierukowej mięsno-mlecznej użytkowości. Wyselekcjonowane osobniki w kierunku mlecznym tworzą linię mleczno-mięsną.

Taki typ bydła hoduje się między innymi w Odrzechowej.

Jest to bydło wszechstronnie uzytkowe. Linie mleczno-mięsne produkują doskonałe mleko o wyjątkowych własciwościach serowarskich. Krowy linii mięsno- mlecznych oprócz walorów opasowych znakomicie sprawdzają sie jako mamki w hodowli była mięsnego.

Cechy bydła rasy simentalskiej

  • Masa ciała krów 650 – 800 kg, buhajów 900 – 1200 kg. Jest to jeden z roślejszych typów bydła.
  • Obecna krowa rasy simentalskiej charakteryzuje się ładna sylwetką,
  • dobrze zbudowanym wymieniem przystosowanych do doju mechanicznego,
  • mocnymi kończynami, r
  • eprezentuje typ kombinowanej użytkowości
  • o silnie podkreślonych cechach mięsnych
  • ale także część populacji charakteryzuje przewaga cech mlecznych.
  • Masa buhajów 900 – 1200 kg.
  • Umaszczenie – większe lub mniejsze łaty koloru od prawie żółtego poprzez płowe do ciemnowiśniowego.
  • Zawsze biała głowa, podgardle, brzuch, dolne części nóg.
  • Na głowie zdarzają się charakterystyczne 'okulary’.
  • Bydło to charakteryzuje się dużymi zdolnościami do opasu i dobrą wydajnością mleczną.
  • Jest to jeden z roślejszych typów bydła.
  • Pod względem wydajności rzeźnej niewiele różni się od typowego bydła mięsnego.
  • Wydajnośc mleczne przeciętnie około 4000 l mleka
  • ale krowy rekordzistki tej rasy charakteryzują się wydajnością 7-10 tys litrów mleka przy 4% tłuszczu.
  • W opasie intensywnym buhajki simentalskie w wieku jednego roku osiągają wagę żywą 450 kg,
  • średnie dzienny przyrosty 1200-1300g.