Simentale w typie mięsno-mlecznym

Starania o utworzenie drugiego działu księgi simentalskiej

W większości krajów europejskich bydło simentalskie utrzymywane jest w typie kombinowanym mięsno-mlecznym. W czołowych europejskich hodowlach przez dziesiątki lat doskonalono cechy mleczne, nie zapominając o cechach mięsnych i funkcjonalnych. W bogatej Bawarii produkcja żywca wołowego oparta jest na tej rasie. W stadach o dwukierunkowej użytkowości często trafiają się sztuki o bardzo dobrych cechach mięsnych, ale zbyt niskiej wydajności mlecznej. Większość europejskich związków dla takich sztuk stworzyła drugi dział księgi simentalskiej – dział mięsny.

Ich wzorem PZHBSim również zabiega o utworzenie takiego działu. Bardzo wiele takich sztuk w niczym nie ustępuje pod względem użytkowości mięsnej typowym rasom mięsnym, a koszty tworzenia takich stad będą o wiele niższe niż zakup jałówek mięsnych.

Chcemy aby po zaprzestaniu oceny mlecznej krowa automatycznie mogła trafić do działu mięsnego księgi simentalskiej i tam poddana ocenie jakiej poddawane są krowy mamki

Poniżej film promocyjny wołowiny podkarpackiej, którego producentem jest PZHBS